Prešovský Spravbyt má zatiaľ maximálnu cenu tepla 654 Sk za gigajoul

11.01.2006 Prešov

Prešov 11. januára (TASR) - Maximálna cena tepla najväčšieho výrobcu a dodávateľa tepla na území mesta Prešov akciovej spoločnosti Spravbyt pre tento rok je ...
Prešov 11. januára (TASR) - Maximálna cena tepla najväčšieho výrobcu a dodávateľa tepla na území mesta Prešov akciovej spoločnosti Spravbyt pre tento rok je 654 Sk za gigajoul. Stanovil ju ešte v októbri 2005 a schválil ju Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Spravbyt končil rok 2005 s maximálnou cenou tepla 618 Sk, išlo pritom o tretiu hodnotu v priebehu roka. Spoločnosť začínala s cenou 526 Sk, no zvyšovanie cien zemného plynu ovplyvnilo túto sumu. V konečnom zúčtovaní však minuloročný cenový priemer dosiahol 564 Sk.
Podľa generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Spravbytu Viliama Valoviča možno očakávať, že maximálna cena nebude ani v priebehu roka 2006 dosiahnutá a fakturovaná. Potešiteľné pre klientov, ktorými je asi 85 % všetkých domácností v tomto krajskom meste, je, že na začiatku roka by sa \"mala uplatňovať len cena vo výške 606 Sk\". Valovič zdôraznil, že je to \"vďaka našim technickým parametrom sústavy jednotlivých kotolní aj rozhodnutiu úradu, ktorý znamenal zmenu oceňovania plynu, od ropy prechádza na ťažké a ľahké vykurovacie oleje\". Podstatným je tiež spevňovanie slovenskej koruny voči americkému doláru, čo je v novom vzorci Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) jedným z rozhodujúcich kritérií pre výpočet ceny zemného plynu.
Podľa Valoviča je cena zemného plynu rozhodujúcim faktorom, pretože jej podiel na cene vyrobeného tepla predstavoval v podmienkach Spravbytu v roku 2005 vyše 60 %, v tomto roku očakáva takmer 70-% podiel. Podľa informácií Spravbytu má SPP ku každému 5. alebo 7. dňu v mesiaci stanovovať cenu dodávaného média.
Od 1. januára 2006 je novým väčšinovým vlastníkom Spravbytu rakúska spoločnosť Energiecomfort so sídlom vo Viedni, ktorá odkúpila 10 % akcií od doterajšieho rozhodujúceho vlastníka - mesta Prešov.
 

Vyberte región